Председателят на Единния надзорен механизъм към Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниеле Нуи предположи, че следващата криза в Европа може да дойде от имотния пазар.

Това каза тя в интервю за латвийска информационна агенция. Нуи допълни, че банките са по-добре подготвени да се справят с такава криза, отколкото преди десет години, съобщава сайтът.

"На фона на лихвените проценти, които са на рекордно дъно, цените на имотите се повишиха рязко в редица горещи точки. Някои ръководители предупредиха, че смекчената парична политика може да надува балони, които потенциално да доведат до следващата криза".

"Какво може да причини следващата криза? Не зная, но подозирам, че това може да е имотният пазар", каза още Нуи.

"Със сигурност знаем, че ще има нова криза. Но не знаем кога и защо ще възникне", допълни тя, цитирана от investor.bg.

Въпреки че банките са по-добре капитализирани, ликвидността е голяма, а парите са евтини, Нуи предупреди, че някои от тях не са се справили достатъчно успешно с мобилизирането или придобиването на допълнителна ликвидност на пазара, когато са били подложени на натиск.

"Все още ни липсва застраховка на депозитите на европейско равнище", изтъкна експертът.

"Зная, че някои северни и източноевропейски страни искат по-изразено намаляване на рисковете за банките от еврозоната, преди да предприемат следващи ходове. Аз лично смятам, че рисковете вече бяха намалени значително. Така че вече трябва да продължим напред", допълни тя.

По отношение на балтийските страни Нуи предупреди, че растежът на цените на бизнесимотите е създал риск, както и използването на вариращи лихвени проценти, тъй като няма гаранция, че заплатите или печалбите ще растат в тандем с лихвите.

Това също така създава по-широк риск за скандинавските страни, тъй като кредиторите там притежават много балтийски банки, допълни Нуи.