Една от най-големите швейцарски банки- ​Credit Suisse-замрази 5 милиарда долара на сметки, собствениците на които са руснаци, с цел да избегне санкциите, които САЩ могат да й наложат, съобщи "Ройтерс"

От банката отказаха да съобщят имената на руските олигарси, собственици на парите. Официално представител на ​Credit Suisse подчерта, че банката ще направи всичко, за да обезпечи прилагането на санкциите, свързани с Русия.

Още две швейцарски банки-UBS и Julius Baer-също обявиха ,че ще спазят режима на санкции, наложени на Русия от Министерството на финансите на САЩ.

Досега бе известно само за замразени капитали на Виктор Векселберг в Швейцария. В началото на април САЩ публикуваха санкционен списък с имената на 24 руски граждани, повечето милиардери от списъка на Форбс и 14 компании. Тогава от Министерството на финансите поясниха ,че вторични санкции ще бъдат налагани и на финансови институции, които продължават да обслужват сметки и да превеждат пари на включените в списъка физически лица и компании.