Не виждам пряка опасност от повтаряне на случая "КТБ", каза пред БНР бившият финансов министър Петър Чобанов. Той припомни, че след този случай са направени достатъчно законодателни промени, за да бъде по-добър банковият надзор.

Моментът не е подходящ за промени в ключови финансови институции, особено в БНБ, изказа мнение финансистът.

Днес Бюджетната комисия в парламента ще изслуша единствения кандидат за ръководител на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Смяна предстои и в БНБ след оставката на подуправителя Димитър Костов.

Петър Чобанов подчерта, че в момента текат проверките на банките, което прави моментът още по-неподходящ за смени. Все пак обаче оставката е лично решение, подчерта Чобанов. Според него в другата институция - КФН, се реагира относително бързо и най-вероятно Атанасов ще бъде избран като председател:

"Ще е трудна задачата на Бойко Атанасов бързо да успее да попълни своя екип. Отговорността до голяма степен ще лежи върху него - като председател да предложи членове на КФН, които парламентът да реши дали да избере, или не. Това трябва да стане в един относително обозрим период и комисията да заседава в пълен състав. Мисля, че г-н Атанасов има добър капацитет и трябва да вземе съответните управленски решения бързо, за да върви КФН напред", коментира Чобанов и добави, че в момента КФН на практика не може да заседава. Според него Бойко Атанасов е наясно с проблемите и има възможност да ги решава.

За да няма следващ случай "Олимпик", е отговорен не само председателят, но и зам.-председателят по застрахователната дейност, обясни Петър Чобанов и добави, че очаква да види и тази кандидатура. Според него трябва да се мисли за законодателни промени, за да се избягват в бъдеще случаи като този с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик", а и как в момента да бъде разрешен този случай.

Чобанов посочи, че трябва да се разграничи влизането в ERM II от това - в банковия съюз.

"Към момента шансовете ни да бъдем приети в банкови съюз са по-големи от това да бъдем приети в ERM II. Друг е въпросът дали управляващите ще приемат подобна ситуация. Според мен банковият съюз в момента не е готов във вида, в който трябва да съществува, за да гарантира стабилност, не е завършен. Нашето присъединяване в банковия съюз, без присъединяване в ERM II, ми се струва рисково".