За да се бори с избягването на данъци в Европейския съюз, Европейската комисия прие три нови правила, които влизат в сила за страните членки от 1 януари, съобщи "Франс прес".  Що се отнася до борбата с данъчната оптимизация между страните членки, ще трябва да се изчака до 2020 година.

От утре се въвеждат инструменти, позволяващи да се намали укриването на данъци чрез трансфер на печалбата извън границите на ЕС. Новите три правила се основават на норми, изработени от ОИСР през 2015 година в сферата на ерозията на данъчната основа и трансфера на печалби. 

По силата на тези разпоредби "всички страни членки занапред ще облагат печалбите, прехвърляни към страни с ниски данъци, където съответното компания не извършва действителна икономическа дейност". Това правило ще позволи да се избегне прехвърлянето на всички печалби към филиал, базиран в страна с много по-ниски данъчни ставки и по този начин да се плащат много малко данъци в страните с по-висок корпоративен данък.

Тази практика се прилага в рамките на самия ЕС от компании като Старбъкс (Starbucks), Еърбиенби (Airbnb) и големите технологични гиганти като Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) и Алибаба (Alibaba).

"За да се попречи на компаниите да прекаляват с плащанията на лихви с цел намаляване до минимум на данъците си, страните членки ще ограничат нетните разходи за лихви, които компанията може да отчисли от облагаемия си приход", съобщи ЕК.