Европейската комисия проучва внимателно пуснатата в САЩ през 2014 година платежна услуга Епъл пей (Apple Pay), вече разпространена и в целия Европейски съюз, по подозрения за нарушаване на правилата за конкуренцията, посочиха няколко източници, цитирани от Франс прес.

Благодарение на Епъл пей притежателите на айФон (iPhone) или Епъл уоч (Apple Watch) могат да плащат директно за покупките си на търговците, доближавайки устройството си до ПОС терминала за банкови карти, без да се налага да въвеждат код. Тук именно възниква проблема с конкуренцията: не е възможно на устройство на Епъл да се ползва друга конкурентна система, например Самсунг пей (Samsung Pay) или Гугъл пей (Google Pay).

Това е така, защото Епъл разрешава единствено на Епъл пей да ползва системата на неговата антена за комуникация в близко поле (NFC - Near Field Communication), позволяваща размяната на данни на по-малко от 10 сантиметра между две устройства с такова оборудване. За разлика от това Гугъл разрешава използването на други приложения на смартфони с Андроид (Android).

По тази причина приложенията за плащане на банките, с които са оборудвани айФон и Епъл уоч, трябва да преминават през Епъл пей, за да имат директен достъп до антената за комуникация в близко поле. За всяка трансакция на потребителя банките плащат такси.

Говорител на комисията посочи, че на участници в пазара на мобилните плащания са изпратени въпросници, за да се проучи дали има нарушаване на правилата за конкуренцията.