Бюджетните цели на италианското правителство са обосновани, заяви днес вицепремиерът Матео Салвини, след като Европейската комисия окончателно отхвърли проектобюджета на Рим, съобщи "Ройтерс".

 "Уверени сме в цифрите в нашия бюджет. Ще говорим за това след година", каза Салвини, давайки сигнал, че няма да преговаря. 

Еврокомисията направи днес първата стъпка към дисциплинарни мерки срещу Италия заради бюджетните й планове. Брюксел има подкрепата на правителствата от еврозоната, които са разтревожени, че намеренията на Рим за кредитирането и разходите могат да предизвикат нова дългова криза, която да засегне всички членки на валутния съюз. 

 Санкции на ЕС срещу Рим ще бъдат "оскърбителни" за италианците, допълни вицепремиерът. Италианското правителство няма да промени бюджетните си планове, заяви и Франческо Д'Ува, високопоставен член на управляващото Движение "Пет звезди". 

Решението на Италия да увеличи дефицита си не нарушава европейските правила, настоя Д'Ува, който е лидер на депутатите на партията в долната камара на парламента. 

"Чудим се защо Европейската комисия започва процедура за нарушение срещу Италия, която винаги е спазвала правилата за разлика от други страни", написа той във Фейсбук. 

"Казваме на гражданите да не се страхуват, защото няма да отстъпим; не сме избрани, за да следваме същата деструктивна политика като предишните правителства", допълва той.