Британската лира се понижи до 11-месечно спрямо американския долар след засилващи се притеснения, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз, без да бъде договорено търговско споразумение.

Повод за тези страхове даде интервю през уикенда на британския министър на международната търговия Лиъм Фокс за вестник "Сънди таймс", в което той прецени като 60-процента вероятността Лондон да напусне единния блок без споразумение за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС.

Опасенията, че може и да няма Брекзит сделка, започнаха да набират скорост през миналата седмица, когато Английската централна банка повиши основната си лихва до 0,75%. Само ден по-късно обаче управителят на АЦБ Марк Карни предупреди, че има "неприятно висок" риск, че Великобритания може да напусне ЕС без да бъда постигнато търговско споразумение.

Всичко това подложи паундът на натиск от продажби в началото на новата седмица, като британската лира се понижи към 11-месечно дъно от 1,2935 щатски долара - нейно най-ниско ниво от септември 2017-а година. Еврото пък поскъпва към 6-дневен връх от 0,8925 британски лири, въпреки че по същото време единната европейска валута се понижава към двумесечно дъно от 1,1530 американски долара (най-ниско ниво от  28-и юни насам).

Трябва да се има предвид, че ако Великобритания не успее да се договори по условията за развода си с ЕС и напусне съюза в края на март 2019-а година без т.нар. "преходно споразумение", тя ще трябва да започне да търгува с останалите страни-членки от Европейския съюз съгласно правилата за търговия на Световната търговска организация.

Повечето икономисти смятат, че това ще навреди сериозно на петата по големина икономика в света, тъй като търговията с ЕС, който е най-големият пазар за Великобритания, ще започне да бъде обект на митнически тарифи.

Твърдите поддръжници на Брекзит обаче продължават да твърдят, че в краткосрочен план икономиката на Великобритания за 2,9 трлн. долара ще изпита болка, но в дългосрочен план тя ще просперира, след като се освободи от валидните за ЕС правила и задължения.