Инфлацията във Великобритания се е повишила с най-бърз темп от почти 30 години през януари, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на Национална статистическа служба на страната.

Увеличените разходи за енергия, жилища и транспорт са оказали натиск върху бюджетите на домакинствата.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 5,5 процента през 12-те месеца до януари, което е повишение в сравнение с 5,4 процента през предходния месец. Новите данни отчитат най-високо ниво на инфлацията от март 1992 година, когато показателят достигна 7,2 процента.

За сравнение, потребителските цени в САЩ миналия месец са скочили с 7,5 процента, което е най-високият темп от 40 години. В 19-те страни, които използват еврото, цените се увеличиха с рекордните 5,1 процента, припомнят от АП.

Потребителите в Обединеното кралство усещат негативното въздействие от скока в сметките за комунални услуги, подхранван от повишеното търсене на енергия в световен мащаб, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията. През изминалата година цените на природния газ за домакинствата са се покачили с 28,3 процента, а цените на електроенергията - с 19,2 процента. За сравнение , цените на газа в САЩ са се увеличили с 23,9 процента, а цените на електроенергията - с 10,7 процента.

Положението за британските потребители ще се влошава още, отбелязва АП. Националният енергиен регулатор на Великобритания обяви 54 процента увеличение на цените на газа и електричеството. То ще засегне 15 милиона домакинства през април, когато и данъците върху доходите ще се повишат с 1,5 процента.

"Разбираме натиска, пред който са изправени хората по отношение на разходите за живот", казва в изявление министърът на финансите Риши Сунак. "Това са глобални предизвикателства, но ние се вслушахме в притесненията на хората и наскоро се намесихме, предоставяйки на милиони домакинства до 350 паунда, за да им помогнем при нарастващите сметки за енергия", добавя той.

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) заяви по-рано този месец, че очаква инфлацията да достигне връх от 7,25 процента през април. На 3 февруари банката повиши основната си лихва до 0,5 процента в опит да ограничи инфлацията.

"Кепитъл икономикс" (Capital Economics), която предоставя икономически изследвания на инвестиционни банки и финансови мениджъри, очаква централната банка да увеличи лихвения си процент до 1,25 процента тази година и 2 процента през 2023 г.

Новите данни за инфлацията "ще засилят натиска върху "Банк ъв Ингланд" да повиши бързо лихвените проценти", казва Пол Дейлс, главен икономист на компанията за Обединеното кралство.