"Вие видяхте колко много неща са изобретили българите. А сега имаме и редкия шанс не само да сме тази седмица дигитална столица на Европа, а с Балканския дигитален хъб България да е в центъра на следващите няколко години, в които да го развие",  каза министър- председателят Бойко Борисов при откриването на Webit.Festivial в зала "Арена Армеец" в София.

С мащабна церемония днес беше открит технологичният фестивал WEBIT в София. Над 7000 участници от 110 държави са в столицата, за да покажат и обсъдят най-модерното от дигиталния сектор. На форума премиерът Бойко Борисов поздрави присъстващите с 10-годишния юбилей на фестивала. Специален гост на форума е и световноизвестният хуманоиден робот София.

Борисов подчерта постигнатото от България в последните годините.

премиерът Бойко Борисов (дясно) и председателят на Webit Foudation Пламен Русев (ляво)

Снимка: БТА

"Днес си спомних времето преди 10 г., когато на това място - зала "Арена Армеец", беше пустош. А точно през улицата отсреща - разпадащи се казани. След 10 г. тук има зали, които не се ползват само за спорт и концерти, а и за Webit. А от другата страна е София Тех парк.  Направихме и Тех парк в Божурище - изключителен. И това само за 10 години - малко е и много", каза още премиерът, цитиран от "Фокус".

"За 10 години учениците горе-долу минават от първи до десети клас и това са най-важните години. Затова решихме да инвестираме много и в учителите - в тяхната квалификация, и в образованието на децата. Защото всичко това, което се случва тук, ни показва, че технологиите се развиват в рамките на дни и ние трябва да подготвим нашите деца да отговорят на тези предизвикателства. Благодаря, че всички дават сърце и душа и вече говорим и за Дигиталната асамблея, и за Webit, които са в София", посочи още министър-председателят.

Борисов отбеляза, че по времето, когато е бил главен секретар на МВР, българите са били на второ място в света по източване на кредитни карти.

"Сиреч, много преди да се заговори в света за киберзащита, българските деструктивни хакери пробиваха всички защитни системи и подложиха на риск кредитните карти. И само за няколко години България излезе от всички черни списъци и стана най-добрата в борбата срещу измамите с кредитни карти. Така че, скъпи мои млади хора, ако същите тези тогава млади криминални престъпници не се бяха вкарали при нас в тая грешна посока и бяха като своите връстници в САЩ, в Гугъл, във Фейсбук сега щяха да са много богати хора и нямаше да лежат в затворите. Българинът е с много особено мислене и затова е толкова иновативен", посочи премиерът.

Webit.Festivial  се провежда под мотото "Преоткриване бъдещето на Европа". Форумът е под патронажа на министър-председателя на България Бойко Борисов, комисаря по цифрова икономика и общество на Европейската комисия Мария Габриел и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Гостите и участниците във фестивала бяха посрещнати от хуманоидният робот София, който е най-модерният и прочут робот на Hanson Robotics, надарен със забележителна изразителност, естетика и интерактивност. Тя може да симулира пълна гама от изражения на лицето, да проследява и разпознава лица, да гледа хората в очите и да провежда естествени разговори с тях.