Българската народна банка даде предварително одобрение за придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от Банка ДСК, съобщават от Централната банка.

"Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за предварително одобрение на прякото придобиване от "Банка ДСК" ЕАД, София, на акции, представляващи 99.7352% от капитала на "Сосиете женерал Експресбанк" АД, гр. Варна, която при реализиране на придобиването ще стане дъщерно дружество на "Банка ДСК" ЕАД и част от групата на "ОТП БАНК" АД, Унгария.", се посочва в съобщението. 

Одобреното придобиване създава нова мегабанка у нас, показват данните от банковия сектор.

В момента, Банка ДСК е втора средс трезорите у нас, а Сосиете Женерал Експресбанк- на 7-а позиция. След сливането им, мегабанката ще има 19,4 млрд. лв. балансово число, което е с около 470 млн. евро повече от УниКредит Булбанк, която в момента води топ листата на банките. Пазарният дял на Банка ДСК сега е малко под 20% , а следващата след нея- ОББ държи около 11%.

След съгласието на БНБ трябва да се произнесе и Комисията за финансов надзор, а накрая и Комисията за защита на конкуренцията. Вероятно процедурата по окончателното сливане на банките ще се случи догодина.