Ръководителят на финансовия надзорен орган на еврозоната разкритикува идеята за създаване на национални или европейски лидери, които да се конкурират с глобалните си конкуренти. Това потенциално може да доведе до сблъсък на Европейската централна банка с усилията на Берлин да защити банковата си индустрия чрез сливането на две от най-големите германски банки.

"Не харесвам особено идеята за национални лидери, за европейски лидери. Особено когато си надзор, не трябва да насърчаваш определен структурен резултат", каза за Financial Times в първото си интервю, откакто стана председател на Единния надзорен механизъм (ЕНМ) към ЕЦБ Андреа Енриа.

Deutsche Bank и Commerzbank започнаха преговори за потенциално сливане, след като правителството в Берлин заяви, че ще подкрепи преструктурирането, нужно, за да бъде успешно обвързването. 

Енриа отказа да коментира конкретно плановете на Deutsche и Commerzbank в съответствие с политиката на ЕМН да не коментира отделни банки. Енриа, разговорът с който е проведен преди потвърдените преговори, не споделя как органът ще третира сделката.

Той обаче ясно показва, че при всички случаи ЕНМ ще пренебрегне всички политически мотивации зад предложени обвързвания.

"Това, което засяга нас, е сделката, която ни се предложи и единствените неща, които ни интересуват, да са устойчивостта на проекта", казва той. "Способността да имаме банка, която е със силен бизнес, добра капиталова позиция, умее да генерира печалба и да спазва в средносрочен план стандартните изисквания, пруденциалните изисквания - това търсим ние".

Берлин стана по-агресивен в защитата на най-големите си компании от чужд натиск. Германският финансов министър Олаф Шолц е важна фигура, насърчаваща Commerzbank, в която държавата има 15%, да стартира разговори с Deutsche.

Опозицията от страна на ЕНМ обаче наподобява тази на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която тази година блокира предложеното френско-германско сливане между железопътните бизнес на Siemens и Alstom.

Енриа пое позицията в ЕНМ, създаден през 2014 г. след кризата с държавния дълг в еврозоната, през януари.

Банките в еврозоната са в по-малко критично състояние отколкото през финансовата криза, но изпитват трудности с това да се конкурират с американските и азиатските инвестиционни банки от гледна точка на пазарната капитализация. Макар че според Енриа е проблем, че европейските банки не се възприемат като "привлекателни инвестиционни предложения", той настоява, че индустрията за финансови услуги в региона трябва да остане отворена за конкуренция.

"Искаме да имаме пазар, който е отворен, затова ако има чуждестранни банки, чуждестранни инвеститори, внасящи своята експертиза, своя капитал, в твоята юрисдикция, това трябва да е добре дошло", казва Енриа.

Регулаторът допълва, че очаква още седем големи кредитора и 17 по-малки институции да попаднат под надзора на ЕНМ, след като банките се преместят от Лондон след Brexit. Очаква се те да добавят около 6% към активите за 21,2 трлн. долара под надзора на ЕНМ.

"Искаме от банките да ни представят моделите си за това как постепенно ще преместят активите от Великобритания в еврозоната. Очакваме активи за около 1,2 трлн. евро да бъдат преместени под надзора на ЕНМ. Тази сума - да кажем 90% - е концентрира в седемте най-големи институции", обяснява Енриа.