Водеща тема на днешния гръцки печат е прокурорската проверка, която започна след вчерашните твърдения на управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас, че заместник-министърът на здравеопазването Павлос Полакис е записал незаконно техен разговор, части от който по-късно се появиха в медиите.

Според публикувани в медиите информации разговорът между двамата се отнасял до решение на Стурнарас да разследва банкови заеми на обща стойност 100 000 евро, отпуснати на Полакис от Банка Атика, която е под надзора на централната банка.

В разговора заместник-министърът поискал от Стурнарас да разследва и заеми, получени от опозиционни политици, като заявил: "Иначе ще дойда там и няма да си тръгна, докато не наредите проверка".

Самият Полакис отрече да е записвал разговора.

"Катимерини" коментира, че скандалът създава токсичен климат, който доминира на политическата сцена, докато обратното броене преди изборите в Гърция вече е започнало. Изданието пише, че правителството се е опитало да защити Полакис, като е насочило критиките към Стурнарас, докато опозиционната Нова демокрация е обвинила управляващите в "методи от подземния свят". Прокуратурата в Атина се е самосезирала и е започнала проверка по обстоятелствата на случая.

Свързаният със СИРИЗА вестник "Авги" обвинява представителите на "старата политическа система", че поглъщат комисиони, печалби от офшорни дружества, пари от незаконна дейност и невъзвращаеми заеми, отпуснати на политическите им партии, а гледат под лупа един законен кредит.

"Та неа" коментира, че случаят с кредита на Полакис, за който опозиционният печат твърди, че е с твърде благоприятни условия, както и скандалът с предполагаемото записване на управителя на централната, поставят правителството под натиск не само от опозицията, но и от представители и депутати от СИРИЗА, които смятат, че случаите с главно действащо лице заместник-министъра на здравеопазването влияят негативно на образа на управляващата партия.

"Елефтерос типос" коментира, че в обясненията си пред парламента Полакис е отрекъл да е записвал разговора си със Стурнарас, но е признал "всички останали наказуеми деяния", които е извършил, като е потвърдил, че се е обадил на управителя на централната банка и, както пише вестникът, го е "изнудвал" да започне проверки на други отпуснати кредити.