Банките вдигат таксите наесен. Някои трезори вече са обявили промените, а експерти не изключват и останалите да ги последват. Месечна такса по разплащателна сметка скача от 2,50 лв. на 3 лв. За обслужване на спестовна сметка - от 2 лв. на 2,50 лв. За внасяне на пари в брой - до 3000 лв. няма да се налага такса, но за повече ще се удържа процент. При теглене - таксите ще варират от 0,35% до 0,60%. На гише - таксите за вътрешнобанков превод се повишават от 1,50 лв. на 2 лв., а за междубанков - на 4 лв.

Онлайн услугите остават значително по-евтини. Има обаче уловка - някои трезори увеличават комисионните за плащания на сметки за комунални услуги. Някои от банките обявяват и вдигане на таксата за броене на монети - от 3% на 5%. Така, ако занесем да ни изброят 50 лв на стотинки - банката ще одържи вместо 1,5 лв. - 2,5 лв. От декември банките няма да могат да прибират солени такси за трансгранични плащания в евро. Нуждата да компенсират този приход е част от обяснението за поскъпването, смятат експерти.

Качването на новите тарифи в интернет се смята за уведомяване на клиентите. "Всеки един от тези клиенти има право да не се съгласи с тях, но това няма да доведе до намаляване на таксите - просто ще е свързано с прекратяване на отношенията с тази банка и евентуално избор на такава с по-ниски такси", коментира пред bTV финансовият анализатор Десислава Николова.

Според нея банките могат да променят таксите и комисионните си толкова пъти колкото пожелаят.