Банките и спестовните каси могат да отлагат в отделни случаи погасяването на кредити от потребители, засегнати от опустошителните наводнения миналия месец, съобщи германският регулатор на финансовите пазари и банките Bafin, цитиран от ДПА.

Ръководителят на регулатора Раймунд Рьослер заяви, че разпоредбите дават на банките достатъчно поле за маневриране и те могат да го използват при такава ситуация.

Много клиенти временно не са в състояние да обслужват кредитите си поради опустошителните наводнения в Германия през юли. Финансовите институции трябва да заделят провизии за заеми, които има опасност да не бъдат погасени, което поставя под натиск техните баланси.

Bafin вече обясни по време на кризата с коронавируса, че банките могат да отлагат погасяването на заемите в индивидуални случаи и при някои условия, без длъжникът да бъде смятан за нередовен платец.

В сряда германското правителство договори държавен фонд за подпомагане на пострадалите от опустошителните наводнения.

Общо около 30 млрд. евро ще бъдат отделени за възстановяване на домове, бизнеси, пътища, мостове и жп инфраструктура. Тази година се предвижда да бъдат изплатени 16 млрд. евро.

Предстои пакетът да бъде представен пред парламента за одобрение.

Според проекта помощта за домакинствата и бизнеса ще бъде предоставена, "доколкото щетите не са покрити от застраховка или трети страни".

Собствениците на жилища, повредени от стихията, ще бъдат възмездени с 80 процента от размера на разходите необходими за поправяне на сградите. В особено тежки случаи могат да бъдат поети и 100 процента от разходите.

Федералното правителство и властите на провинциите планират да участват съвместно във фонда. Федералното правителство обаче ще поеме самостоятелно разходите за възстановяване на федералната инфраструктура в размер 2 млрд. евро.

Германските застрахователи очакват искове за над 5 млрд. евро, свързани с наводненията.