Британските и германските банки страдат най-много от студения полъх върху икономиката. Това показват резултатите от стрес тестовете на европейския банков сектор на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейският банков орган (ЕБО), цитирани от Франс прес.

Сред най-зле представилите се банки са три големи британски банки - Лойдс банкинг груп (Lloyds Banking Group), Барклис (Barclays) и Роял банк ъв Скотланд (Royal Bank of Scotland - RBS), както и германската Дойче банк (Deutsche Bank) и други провинциални германски банки.

ЕБО публикува резултатите от теоретично изпитание за 48 банки от ЕС и Норвегия, за да определи в каква степен те биха могли да издържат на внезапен конюнктурен обрат - по-специално, спад от 2,7 на сто на европейския БВП между 2018 и 2019 година и покачване на безработицата.

Институцията класира банките в зависимост от загубите, които биха понесли от собствения си основен капитал - мярка, позволяваща да се определи дали дадена банка може да продължи да изпълнява ролята си на кредитор, ако условията се обтегнат като по времето на финансовата криза преди десет години.

Все пак като цяло ЕБО подчертава, че европейските банки имат определено по-солидни финанси в сравнение с преди няколко години благодарение на наложените мерки от регулаторите, за да ги принудят да заздравят капитала си.

ЕБО не съобщава директно дали определена банка е преминала теста или се е провалила.