Компанията за изкупуване на задължения в България - Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), която част от норвежката B2Holding ASA, сключи договор за изкупуване необслужвани кредити с номинална стойност почти 250 млн. евро от най-голямата българска банка по активи - Уникредит Булбанк, съобщи самата АСВ. 

Очаква се сделката да приключи през октомври.

Това е най-големият портфейл с просрочени кредити, изкупуван в банковия сектор в страната досега. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти, става ясно от изявлението на AСB.

По думите на Мартин Деспов, изпълнителен директор на АСВ, сделката е показателна, че B2Holding разполага с опита, експертизата и уменията да придобива и управлява портфейли с просрочени кредити на целевите пазари. Ние също така оценяваме усилията и ресурса, който Уникредит Булбанк инвестира в тази сложна сделка. Ефективността на процеса по продажбата - от проучването на придобития портфейл през преговорите до сключването на споразумението, отразява не само качеството на активите, с които са обезпечени заемите в портфейла, но и големия опит на управляващия екип на Уникредит Булбанк, категоричен е още Мартин Димитров.

"Тази сделка между АСВ и УниКредит в България е третата по рода си за последните две години. ACB пpидoби пopтфeйл c нeoбcлyжвaни зaдължeния нa ĸopпopaтивни ĸлиeнти нa бaнĸaтa cна стойност 93 милиона евро през януари 2017 г.. Πo-ĸъcнo cъщaтa гoдинa aгeнциятa ĸyпи oт бaнĸaтa и пopтфeйл в размер на 84 милиона евро. Bcичĸи cдeлĸи ca чacт oт плaнa нa итaлиaнcĸaтa бaнĸa зa пpoдaжбa нa нeцeлeви aĸтиви".

През 2017 г. активите на АСВ са се увеличили три пъти до над 62 милиона лева, а приходите ѝ са нараснали с 18% до 22,3 милиона лева. От началото на дейността си в края на 2010 г. досега АСВ е изкупила повече от 500 000 задължения, като брутният ѝ портфейл е на стойност над 800 милиона лева преди гореспоменатата сделка.