Bank of America приключи с преместването на банковите и финансовите си операции от Лондон в Европа, прехвърляйки ги в нова централа в Дъблин, съобщи "Ройтерс". Това стана след като банката получи всичките необходими регулаторни и съдебни одобрения.

Международните банки създават дъщерни дружества в ЕС, за да са сигурни, че ще продължат да обслужват клиентите си. Лондонските им дружества може да загубят правото да оперират в ЕС, а излизането на Великобритания от ЕС все още е изпълнено с несигурност. Като част от приготовленията за Брекзит, Bank of America обяви миналата година , че ще слее базираното в Лондон свое дъщерно дружество, с ирландското си подразделение в Дъблин.

Разрастващият се финансов център в ирландската столица се конкурира с Франкфурт и Париж, за да привлече напускащите Лондон компании.

Банката информира, че ще бъдат засегнати служителите във финансовия отдел, отдела за управлението на риска, за правно обслужване, технологии и кредитиране. Тези ходове ще бъдат комбинация от преместване на служителите и наемане на нови, като този процес, започнал през юли, ще продължи до декември тази година. 

Предприетите действия са първата фаза от преместването на работните места, втората фаза ще стане възможна в зависимост от изхода на преговорите на Великобритания с ЕС, обяви банката. Втората фаза ще доведе най-вече до преместване на работни места във Франция, а също така и в Ирландия, Германия и други локации.

В момента в Дъблин работят 800 служители на Bank of America, а новите й европейски централи ще оперират чрез клоновете й в Амстердам, Брюксел, Франкфурт, Лондон, Мадрид, Милано, Париж и Цюрих. 

Bank of America  ще премести до 125 работни места от Великобритания, най-вече в Ирландия, като част от предприетите действия, се посочва в корпоративната информация.