Bank of America Merrill Lynch прехвърля трима от най-висшите си британски банкери в Париж като част от плановете за реорганизация, свързани с Брекзит, които планове са насочени към осигуряване на "безпроблемно" обслужване на клиентите на Европейския съюз, след като Великобритания напусне единния блок през март догодина.

В писмо до служители на американската кредитна институция, с което разполага Ройтерс, главният оперативен директор на банката Том Монтаг посочва, че Саназ Заими, директор "Продажби на глобални фиксирани доходи, валути и суровини" (FICC), ще поеме допълнителна роля в администрацията на банката за Франция и ще се премести в Париж през 2019-а година.

Този ход представлява едно от най-висшите преразпределения на персонал от голяма банка в резултат на Брекзит и отразява подновеното чувство за спешни действия от страна на институциите, които имат желание да защитят бизнеса си от евентуален шок при развода на Великобритания с ЕС.

Ройтерс напомня, че международните банки, които през последните години изградиха сериозна оперативна дейност в Лондон, се опитват да преодолеят загубата на т.нар. "паспортни права", които права им позволяват да предлагат финансови, консултантски и търговски услуги на корпоративни клиенти във всички държави от ЕС само с един местен лиценз.

Американските банкови институции заявиха, че Лондон със сигурност ще остане основният им център в Европа независимо от Брекзит, като се позоваваха на по-подходящата правна и регулаторна рамка и на англосаксонска култура на работното място като фактори, които дават предимство на британската столица. Но те също така заявиха, че решенията за преместване и наемане на персонал подлежат на промяна, в зависимост от формата на всяка една сделка между Великобритания и Брюксел по отношение на бъдещето на финансовите услуги.