Британската централна банка започва тестове за устойчивост на британските банки, за това как те биха били засегнати при катастрофален сценарий с Ковид-19, продължаващ няколко години, предаде Франс прес.

За тестването на банките "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) е разработила много по-песимистичен сценарий от официалните й прогнози. Той включва икономическите шокове от 2020-а, предвижда спад на БВП от 37% с натрупване за три години спрямо 2019 г. и 31% на световния БВП, се казва в комюнике на институцията, цитира БТА.

Припомняме, че през ноември, преди появата на новия вариант на коронавируса във Великобритания, централната банка очакваше икономически подем от 7,5% през 2021 г. след спад с 11% през 2020 година.

Банк ъв Ингланд иска освен това да разбере дали банките са подготвени за възможно дългосрочно запазване на поведението на потребителите, които станаха по-предпазливи и харчат по-малко, особено що се отнася до ресторанти, хотели и пътувания.

На проверка са подложени осем банкови институции, представляващи 75% от британските заеми. Ако централната банка установи, че няма автоматична връзка между резултатите от тестовете и регулациите, заключенията ще бъдат взети предвид от британския банков регулатор (Prudential Regulation Authority, PRA) към британската централна банка по отношение на начина на управление на възнагражденията на акционерите.

След като в разгара на пандемията през март забрани изкупуването на акции и изплащането на дивиденти, банковият регулатор разреши на големите британски банки да плащат до 25% от печалбите си под форма на дивиденти.