Гуверньорът на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни изрази днес подкрепата си за сделката за Брекзит, постигната от премиера Тереза Мей и представители на ЕС, тъй като тя ще допринесе за плавното отделяне на Великобритания от блока, предаде Ройтерс.

От самото начало подчертаваме колко е важно да има известен преход между текущите разпоредби и окончателните разпоредби. Така че приветстваме преходното споразумение (...) и отбелязваме възможността за разширяване на преходния период, каза централният банкер на Великобритания.

Мей успя миналата седмица да договори споразумение за "развода" с Брюксел. То обаче е изправено пред твърдата съпротива в нейната Консервативна партия, което означава, че може да не получи подкрепа в парламента. Британската лира силно поевтиня заради опасенията, че Обединеното кралство може да напусне ЕС през март без сделка.

Пред депутати Карни заяви, че анализа, който Банк ъв Ингланд планира да представи за икономическите усложнения от Брекзит, няма да включва оценка на ефекта от евентуално решение на Лондон да остане в блока.

Карни и други представители на централната банка днес отново предупредиха инвеститорите да не очакват институцията да отговори на шока от възможно излизане от ЕС без сделка с понижаване на водещите лихви, както стори след референдума за Брекзит през 2016 година