Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,75% и предупреди, че продължителен период на несигурност относно начина, по който Великобритания ще напусне Европейския съюз, може допълнително да отслаби икономическия растеж и инфлацията.

След края на редовното си заседание в четвъртък АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%.

Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

В изявлението си след края на заседанието, Английската централна банка повтори мнението си, че ако Великобритания успее да излезе от ЕС по плавен и контролиран начин, тя вероятно ще трябва да повиши основния си лихвен процент през следващите години. Освен това банката повтори предупреждението си, че основната лихва може да се движи във възходяща или в низходяща посока в отговор на евентуален Брекзит без сделка.

АЦБ добави и трети сценарий, посочвайки, че е възможно "политическите събития" да доведат до "укрепване" на несигурността за това как ще се осъществи Брекзит и кога ще стане това. "Колкото по-дълго съществува тази несигурност, толкова по-голяма е вероятността растежът на вътрешното търсене да остане под неговия потенциал", се посочва в изявлението на централната банка.

Според АЦБ повишената несигурност относно естеството на развода на Обединеното кралство с ЕС означава, че през следващите години британската икономиката може да следва широк спектър от пътища. Подходящият отговор на паричната и лихвена политика ще зависи от баланса на ефектите от Брекзит върху търсенето, предлагането и обменния курс на британската лира, посочиха от централната банка.