Акциите на Commerzbank трябва да поскъпнат повече от три пъти, за да може Германия да не е на загуба от инвестицията си в кредитора. Това съобщиха от финансовото министерство в Берлин в отговор на въпрос на Bloomberg за сливането на банката с Deutsche Bank.

Правителството, което отпусна финансова помощ на банката по време на кризата от края на миналото десетилетие, все още притежава приблизително 15,6% към края на 2017 г., се посочва в писмен отговор, публикуван на 28 март. 

За да излезе от инвестицията си без загуба, цената на акциите на банката трябва да достигне 26 евро, като към момента тя възлиза на около 7,90 евро, съобщава Bloomberg.

От финансовото министерство не посочват при каква цена ще гласуват евентуалното сливане, нито дали възнамеряват да запазят или продадат дела си.

Германският министър на финансите Олаф Шолц е сред малцината законодатели, които публично подкрепят евентуалното сключване на споразумение. Той подкрепя и идеята за създаване на достатъчно големи национални кредитори, които да могат да се съревновават с международните си конкуренти.

Въпреки това опозицията срещу сливането нараства, тъй като синдикатите се опасяват, че това ще доведе до загуба на хиляди работни места, а законодатели от всички краища на политическия спектър се съмняват в рационалността на сделката.

При закрити врата регулаторите вече също са изразили скептицизъм относно сливането.

Вътрешните пречки също се натрупват в хода на продължаващите вече близо пет седмици официални преговори между двете банки. Един евентуален провал на преговорите може да разпали интерес сред чуждестранни компании. Баки, сред които BNP Paribas и UniCredit, вече са се обръщали към правителството в Берлин с интерес към Commerzbank, посочват източници, запознати с въпроса.

В. Financial Times дори съобщи, че UniCredit е подготвила оферта за пирдобиване, ако преговорите Deutsche Bank пропаднат.