"Алибаба" (Alibaba) съобщи днес, че ще увеличи размера на програмата си за обратно изкупуване на акции от 15 милиарда долара до 25 милиарда долара за двугодишен период до март 2024 г, предаде Си Ен Би Си, на която е позова БТА. В резултат акциите на китайския гигант в онлайн търговията, листван на Хонконгската борса, скочиха с близо 10 на сто.

"Алибаба" е купил обратно около 56,2 милиона американски депозитарни разписки на стойност около 9,2 милиарда долара, според предварително обявената програма за обратно изкупуване на акции. Американските депозитарни раписки за притежавани акции са листвани в САЩ и действат като пълномощни за чуждестранни компании.

Гигантът в онлайн търговията с централа в Ханджоу се опитва да повиши доверието на инвеститорите, тъй като акциите му са загубили около две трети от стойността си, след като достигнаха безпрецедентен максимум през октомври 2020 г.

Цената на акциите на "Алибаба" не отразяват справедливо пазарната капитализация на компанията, имайки предвид стабилното финансово здраве и плановете за експанзия, каза в изявление заместник-финансовият директор на компанията Тоби Сю.

"Алибаба" се сблъсква с редица проблеми, включително макроикономически главоболия и продължително затягане на регулаторните мерки от китайското правителство, което накара властите да наложат на компанията антитръстова глоба от 2,8 милиарда долара миналата година.

Китай въведе бързо нови правила в технологичната промишленост, често без предупреждение през последните 14 месеца. Мерките подкопаха доверието на инвеститорите и доведоха до загуба на милиарди долари от стойността на листваните на борсата гиганти.

"Алибаба" назначи от 31 март Вейджиан Шан, изпълнителен председател на инвестицонната група "Пи Ей Джи" (PAG), в борда си като независим директор на мястото на главния изпълнителен директор на "Ериксон" (Ericsson) Борйе Екхолм.