Масайоши Сон прави топ мениджърите в SoftBank Group Corp. някои от най-високо платените мениджъри в Япония, докато се опитва да набира таланти в разрастващата се инвестиционна империя, предава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Въпреки че собствената заплата на Сон остава скромна по глобалните стандарти, компанията му е платила общо 9,1 млрд. йени (83 млн. долара) под формата на възнаграждения за шестима мениджъри според документи за акционерното събрание на 19 юни, публикувани в сряда.

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc. Кацунори Саго, на 51 години, е спечелил 982 милиона йени, след като стана изпълнителен вицепрезидент и главен стратегически директор през юни 2018 г. За сравнение - главният изпълнителен директор на Nomura Holdings Inc. - най-голямата японска банка, е спечелил 405 млн. йени за годината, приключила през март 2018 г.

Сон е известен с това, че плаща добре за привличане на високопоставени служители. Бившият президент на SoftBank Никеш Арора спечели 31,5 милиарда йени за двугодишния си мандат, приключил през 2016 г. - компенсационен пакет, който по онова време съперничеше с този на Тим Кук от Apple Inc. и Боб Айгър от Walt Disney Co.

Оттогава стремежът на Сон да привлече глобални таланти се ускори, след като стартира своя Vision Fund от 100 милиарда долара, който да инвестира в най-големите технологични компании в света. Броят на служителите на фонда почти се е удвоил през миналата финансова година до 297, става ясно от документацията.

Раджеев Мисра, който оглавява Vision Fund, е спечелил 752 милиона йени, по-малко в сравнение с година по-рано. Фондът има необичайна компенсаторна структура, която позволява на партньорите да споделят потенциално огромните печалби, както и възможните загуби. Схемата, която все още не е публично оповестена, включва заем от 5 милиарда долара за служителите.

Главният оперативен директор на SoftBank Group Марсело Клауре е спечелил 1,8 млрд. йени, което е с 30% повече от преди година. Клауре, която също така оглавява Sprint Corp. в САЩ, бе обявен за за EVP (Employee Value Proposition) през юли. Той също така оглавява Фонда за технологии на SoftBank за 5 млрд. долара, насочен към Латинска Америка.

Роналд Фишър, дългогодишен мениджър на Сон и заместник-председател на SoftBank Group, беше най-високоплатеният изпълнителен директор на компанията с 3,27 млрд. йени, с 62% повече от година по-рано. Собствената заплата на Сон се е увеличила със 67% до 229 милиона йени. Милиардерът контролира около 22% от акциите на SoftBank, които са на стойност около 2,5 трилиона йени.

Кен Мияучи, ръководител на телекомуникационния бизнес на SoftBank, е спечелил 1,23 милиарда йени, а Саймън Сегарс, директор на производителя на чипове ARM Holdings Plc, е спечелил 1,1 милиарда йени.