Над 2,92 млрд. лв. има в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) към края на октомври, става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,904 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда.

Трансферираните през октомври средства към гаранционния фонд от фонд "Пенсии" в ДОО са в размер на 6,79 млн. лв. Месец по-рано трансферът е бил в размер на 6,11 млн. лв., а за третото тримесечие - 17,42 млн. лв. За цялата 2017 г. трансферът е близо 128 млн. лв., става ясно още от данните.

Както през последните няколко години, така и към края на юни 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.

Преди месец обединението "Демократична България" представи икономическа програма "Повече пари за хората и бизнеса, по-малко за властта", основната цел на която е да сведе преразпределението на сегашните близо 38% от БВП през бюджета до максимум една трета. В документа се предлага листването на 10-20% от капитала на всички държавни компании на фондовата борса, което ще осигури свежи средства за Сребърния фонд, като идеята е фонда да подкрепя пенсионната система. От обединението предлагат и натрупаният до момента бюджетен излишък да не бъде харчен бързо и непрозрачно, а също да бъде внесен в Сребърния фонд.