В началото на седмицата една новина от Виена обля със студена пот цяла Източна Европа, пише днес румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА.
Инструкция на централната австрийска банка уточнява, че финансовите институции в тази страна би трябвало да намалят линиите си за финансиране, предлагани на техните клонове в региона. Вчера в допълнение дойде шокиращото изявление на главния изпълнителен директор на Райфайзенбанк интернешънъл (Raiffeisen Bank International) Херберт Щепик, че финансовата институция няма да остане на всички пазари в Източна Европа, на които присъства в момента, съобщава вестникът. "Адевърул" отбелязва, че Райфайзенбанк интернешънъл е една от най-силните банки на румънския пазар и че за първи път шефът на силна банка в региона говори за изтегляне от някои пазари.
Ръководителят на румънското подразделение на Райфайзенбанк даде уверения, че предложението на централната банка във Виена няма да засегне "на пръв поглед" местния клон. По думите на Стивън ван Гронинген за Румъния няма да има последици, пише "Адевърул".
Вчера от Райфайзенбанк България обявиха, че няма да се изтеглят от България, а напротив ще увеличават клиентската си база. Банката има добра печалба и изпълнява всички нови условия на Австрийската централна банка. По всяка вероятност Райфайзенбанк няма да се изтегли и от Унгария.
Представителят на друга голяма австрийска банка в Румъния Ерсте груп, която държи мажоритарния пакет в Румънската търговска банка, призна, че има голям натиск от страна на банките майки към местните им филиали, пише още изданието. "Адевърул" уточнява, че централната банка на Австрия е препоръчала на УниКредит банк, Ерсте груп и Райфайзенбанк интернешънъл, които присъстват и в Румъния, да поддържат съотношение между кредити и депозити под 110 процента.
На икономическа конференция вчера, организирана от британското списание "Икономист", президентът Траян Бъсеску отправи остри критики по адрес на австрийските банки, съобщават вестниците в Букурещ. "Или е грешка, или е неразбиране на последствията", заяви Бъсеску. Той припомни, че едно от условията за присъединяване на Румъния към ЕС бе приватизацията на банковата система. "Припомням ви, че получихте огромни печалби в Румъния. И ако днес се готвите някак да оставите икономиката на Румъния без финансиране, ще го смятаме за акт, лишен от феърплей", каза Бъсеску на конференцията. Вярвам, че това няма да се случи и че няма да бъдем поставени ние, тези, които се присъединихме по-късно, в положение да плащаме за алчността на банковите системи, когато даваха кредити срещу лична карта, заяви румънският президент.