Мярката се прилага за срок от шест месеца, съобщиха от централната банка. Тя се отнася до ЗАД "ОЗК-Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци" ЕАД и "Атоменергоремонт" АД. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.
БНБ припомня, че при лицензиране на банката през 1996 г. учредители на банката са били Столична голяма община (СГО) и притежавани от нея дружества (общински фирми), като при издаването на лиценза СГО е притежавала акции в размер на 97.12% от уставния капитал на банката. От плана за деловата дейност, представен тогава, може да се направи извод, че лицензирането й е станало при изрично изразената воля банката да бъде притежавана и контролирана от общината. След това обаче, чрез приватизацията на общинските фирми и благодарение на устава, фактическият контрол бе прехвърлен на миноритарните акционери, без които не може да се вземе нито едно решение. Сегашният устав на банката изисква мнозинство за всички решения от 75 %.
Въпреки отправяните от БНБ препоръки и предупреждения от 2007 г. досега осъществява дейността си по начин, който не съответства на условията, при които е издаден лицензът на банката.
Според становището на БНБ " към настоящия момент са налице редица обстоятелства, които на практика възпрепятстват Столична община като основен акционер на „Общинска банка” АД да упражнява предоставените й акционерни права в съответствие с условията на издадения лиценз.
Без съгласието на посочената група миноритарни акционери към настоящия момент мажоритарният собственик не може да осигури приемането на съществени за управлението и стабилността на кредитната институция решения. При провеждане на Общото събрание на 14.10.2011 г. групата миноритарни акционери блокира приемането на предложенията, направени от Столична община за промяна на устава. И това става въпреки отправеното писмено предупреждение до Управителния и Надзорния съвет на банката от  БНБ.
Освен че пречи на основния акционер, въпросната група миноритарни акционери оказва негативно влияние чрез кредитиране на свързани с тези акционери търговски дружества, се казва още в съобщението тна БНБ.
В резултат на това при упражняване на функциите на банков надзор БНБ е констатирала задълбочаващи се проблеми в размера и качеството на кредити към фирми, свързани с миноритарните акционери (тоест с фирмите на Христо Ковачки)
С изпратени от БНБ писма до Столична община като мажоритарен акционер в банката е поставен въпроса за необходимостта от сериозна промяна в управлението и устава й.
През септември 2011 г. на банката е наложена нова надзорна мярка, като БНБ писмено е предупредила Управителния и Надзорния съвет на банката да не допускат в дейността си действия, които имат за цел възпрепятстване на основния акционер да упражнява гарантираните му от закона и устава права, като в противен случай ще упражни правомощията си по чл. 103, ал. 2, т. 14 и 15 от ЗКИ. Отправеното писмено предупреждение от компетентния надзорен орган не даде резултат, констатира БНБ. 
Заповедта на БНБ идва точно преди общото събрание на Общинска банка, което е насрочено за 11 ноември, което трябва да гласува промените в устава. Утре имаме всички основания да върнем обратно „Общинска банка” на софиянци. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, по повод предстоящото събрание.
Столичната община притежава 67,51 процента от капитала на "Общинска банка", 18 други общини притежават общо 2,22 процента, а фирми - 30,27 на сто. С промяната, която искат от Столичната община, в устава на банката се предвижда да отпадне изискването всички решения на общото събрание да се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3.