Японската банка Номура прогнозира, че през следващата година банките ще изтеглят 1.4 млрд. евро от икономиката на България в опит да осигурят средства за рекапитализация. Това е 3.5% от БВП, което ни прави най-застрашената икономика в ЕС, пише "Капитал Дейли", като се позовава на публикация в блога на "Файненшъл таймс".
Авторът й Джоузеф Котърил цитира анализ на "Номура", в който се прави опит за оценка на зависимостта на страните от Централна и Източна Европа от евентуални разпродажби на активи от страна на банките от еврозоната.
Анализът показва, че намаляването на дела на заемния капитал, ще стане чрез значително ликвидиране на активи в чужбина. Оценките на Nomura са, че в Централна Европа ще бъдат продадени активи в диапазона 5 до 20 млрд. евро, а при един реалистичен сценарий – за 13 млрд. евро.
В публикацията се цитира и анализ на Института за международни финанси по повод на исканата рекапитализация на банките в еврозоната. Според него цената за емитиране на банков дълг се е повишила рязко – с 2 процентни пункта за последната година.
За някои банки пазарът за набиране на нов капитал е изцяло затворен. Поради тази причина някои европейски банки неминуемо да прибегнат до ограничаване на рисковите позиции, вместо да се опитват да привлекат скъп капитал или да търсят държавна помощ. Прогнозата е, че цялостният кредитен портфейл към частния сектор в еврозоната трябва да се свие с поне 5 на сто, пише investor.bg.