Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Франс прес и БТА. "Еврокомисарят Оли Рен ще заеме пост на заместник-председател на Европейската комисия по икономическите, валутните въпроси и еврото, отбеляза Барозу.
Той изтъкна, че тази стъпка ще допринесе за координиране на икономическото управление в Европейския съюз и еврозоната и ще гарантира независимостта и ефективната работа" на висшия изпълнителен орган на ЕС.
"Да имаме комисар, натоварен с по-специални отговорности спрямо еврото, означава, че искаме управлението на еврото да става в рамките на общността", подчерта Барозу няколко часа след края на европейската среща на върха за дълговата криза.
"Това е важно по същество, но също и от символична гледна точка, а символите са нещо важно", допълни председателят на Еврокомисията. Т
Това назначение би могло да предвещава създаването с течение на времето на поста министър на финансите на еврозоната, за което настояват някои европейски представители, отбелязва АФП. На днешните дебати в ЕП евродепутатите зададоха въпроси на Барозу по подробностите от приетия тази нощ план за спасяване на Гърция, увеличаване на обема на стабилизационния фонд и рекапитализацията на банките.