Това каза министърът на финансите Симеон Дянков днес пред журналисти след закритото заседание на кабинета, на което беше обсъден проектът за бюджет за следващата година, предаде БТА.
По думите на финансовия министър през ноември ще има още едно преизчисляване на инфлацията, защото в последните няколко месеца тя пада рязко в целия ЕС.
В четвъртък Националният съвет за тристранно сътрудничество трябва да одобри проектобюджета преди той да влезе на заседание в МС, припомни Дянков и добави, че следващия понеделник ще има извънредно заседание на кабинета по темата.
Бюджетът за 2012 година в номинал е същият като този за 2011 година, каза министърът като посочи, че в разходната част се предвиждат около 20 млн. по-малко заради целта всяка година дефицитът да бъде намаляван.
За почти всички министерства, с изключение на културата, образованието и науката, бюджетите номинално остават едни и същи, каза Дянков.
Старали сме се за наука да влязат повече пари - общо 45 млн. лв. повече. Около 15 млн. лв. повече са предвидени за култура, около 10 млн. лв. повече са предложени за системата на правосъдието, заради специализирания съд.
"Ще повишим стандарта, ще реализираме всичките политики, свързани с целодневната организация, и на фона на това, което се случва в света, съм доволен", отбеляза по-рано по повод увеличението на бюджета на МОН министър Сергей Игнатов.
Между 23 и 25 млн. лв. повече ще струва на държавата предложението на социалния министър Тотю Младенов за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ), отбеляза Дянков.
Младенов е предложил днес на министрите МРЗ да бъде увеличена на 290 лева от 1 април на следващата година.
От 1 септември минималната заплата е 270 лева.
Бюджетът за отбраната се намалява с около 10 млн. лв. Процентно най-голямо намаление има за бюджета за разузнаването - 20%, се разбра още от думите на Симеон Дянков.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отбеляза, че бюджетът в сектор "Сигурност" ще бъде ограничен с около 6-7 млн. лв. ДАНС също ще има ограничаване на бюджета от досегашния. Целта е средствата да бъдат насочени в приоритетните сектори. Според вицепремиера има пълно разбиране от хората в сектор "Сигурност", като ще се работи повече по възможностите за европейско финансиране. С намалението на средствата ще се търси намаляване на разходите по използването на СРС, добави Цветанов.

Проектът за закона за бюджета за 2012 г., доклада към него и всички приложения вече са качени на сайта на Министерство на финансите, както обеща вчера премиерът.