Гръцкият парламент одобри днес окончателно закона за строги икономии, който орязва възнагражденията и повишава данъците, но осигурява на Гърция нов транш спасителна финансова помощ и предотвратява фалита й, предаде Ройтерс.

Всички депутати от управляващата социалистическа партия ПАСОК, с изключение на една народна представителка, гласува в подкрепа на всички текстове в закона, въпреки двудневните ожесточени протести край парламента.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу приветства вота в писмо, прочетено от председателя на парламента, и обяви изключването от партията на гласувалата против ключов текст единствена депутатка сред социалистите - бившия министър на труда Лука Кацели.

Решението за повишаване на данъците и намаляване на заплатите е жизнено важно за страната, за да получи следващите фондове, от които се нуждае, за да избегне банкрута. Мерките обаче доведоха до двудневни улични протести в Атина, при които се стигна до насилие.

Премиерът Георгиос Папандреу във вторник поиска от депутатите на своята партия ПАСОК да подкрепят законопроекта с мотива, че това ще подсили позииите на страната пред международните кредитори с оглед на срещата на върха на ЕС в неделя.
По-рано днес на заседанието на кабинета гръцкият премиер предупреди, че има опасност европейската среща на високо равнище, насрочена за неделя, да "не доведе до решения" по отговора на дълговата криза, предаде Франс прес.
По-рано европейски източници, посочиха, че на срещата няма да бъде прието решение да отпускане на шестия транш от 8 милиарда евро от помощта на ЕС и Международния валутен фонд. Той е част от първия спасителен пакет за Атина на стойност 110 милиарда евро, приет миналата година, посоча ИТАР-ТАСС. Официални лица в Берлин обаче съобщиха, че Гърция може да очаква да получи следващия транш от спасителните заеми.