Райфайзенбанк финансира изграждането на екопътека и стълби за достъп към скалните манастири в Природен парк Шуменско плато, в рамките на благотворителната инициатива “Избери, за да помогнеш” 2010 г. 9 380 лв. бяха събрани за изграждането на стълбите за достъп до скалните манастири от дарения на служителите на Групата Райфайзен и банката, от дарения, постъпили директно по сметките на организациите и от дарителски SMS-и, а за всяко направено дарение от свой служител банката добавяше по още 100 лв.
Изграждането на екопътеката бе подкрепено от Райфайзенбанк и по време на кампания с еконасоченост за потребителските кредити, при която половината от таксата за обработка на исканията за кредит бе дарена на екопроектите, включени в “Избери, за да помогнеш”.
Със средствата от кампанията е обособена и маркирана екопътека, изградени са информационни табла и са поставени стълби, които улесняват достъпа до скалните манастири в Шуменското плато за туристи без специфична екипировка и умения.
Скалните манастири са едни от най-забележителните обекти в природния парк. Те са изградени сред красива и девствена природа, която на места е непристъпна, върху руините на древни светилища. Били са средища на религиозен, културен и духовен живот по време на Второто българско царство (XII – XIV век) и убежища на монаси- отшелници, последователи на исихазма.
По време на втората дарителска инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2010 г. бяха събрани над 400 000 лв.