В Българската народна банка /БНБ/ категорично подкрепяме действията на Европейската централна банка /ЕЦБ/ в помощ на затруднените страни от еврозоната, заяви управителят на БНБ Иван Искров при откриването на изложба "Еврото " в паричния салон на БНБ.
"Крайно време е да се спре с разноговоренето особено в страните-сърцевина на еврозоната и да се пристъпи към конкретни действия. Възможните решения са ясни и не е необходимо да преоткриваме топлата вода. Необходима е повече работа и по-малко приказки.
Няма единствено виновни гърци и безгрешни германци. Много на място миналата седмица президентът на ЕЦБ напомни кои страни първи отслабиха Пакта за стабилност и растеж още през 2005 г. Всички сме в една лодка и трябва да гребем в една посока.", каза управителят.
Той добави, че еврото налага и висок стандарт на поведение и той трябва да бъде следван, както от страните, които са го въвели, така и от тези, които искат да се присъединят към еврозоната. Управителят на БНБ определи валутния борд в България като много по-дисциплиниращ механизъм от ЕРМ 2 и подчерта, че публичните финанси у нас са в по-добро състояние в сравнение с някои страни-членки на еврозоната.
В края на годината дефицитът ще е доста под границата от 3 процента от БВП, състоянието на банковата ни система е спокойно и стабилно, банките са с висока капиталова адекватност и доста висока ликвидност, обобщи той.
Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който бе гост на церемонията, посочи, че се предполага, че България ще приеме еврото в някакъв бъдещ момент, както всички останали държави-членки, които нямат клауза за право на отказ. Необходима е обаче грижлива подготовка, за да се осигури успешното участие в еврозоната, каза Парамо.
В отговор на журналистически въпрос той отбеляза, че анкетите и идикаторите сочат спад на инфлацията в еврозоната, която се очаква да се задържи около и под 2 процента.
София е единадесетият град - домакин на изложбата "Еврото", преди това тя е била във Франкфурт, Братислава, Барселона, Рим, Берлин, Люксембург, Варшава, Талин, Букурещ и Париж. През 2012 г. са предвидени редица дейности за отбелязване на десетата годишнина от въвеждането на евробанкнотите и монетите.