Вместо да се вдига прагът за регистрация по ДДС на фирмите в България, да се електронизират всички насрещни проверки от НАП. Това предложение направи пред „Класа“ зам.-председателят на БСК Камен Колев в отговор на идеята на данъчните да се увеличи двойно и дори тройно прагът за регистрация по ДДС като мярка за предпазване от злоупотреби.
Тя бе лансирана от шефа на Националната агенция по приходите (НАП) в интервю за в. „Труд“. Според Колев кардиналната мярка е всички фирми да се регистрират по ДДС и да подлежат на контрол, но е ясно, че това не може да стане при сегашните административни възможности на данъчните. Щом не си регистриран по ДДС, няма как да злоупотребяваш с налога, заяви Колев. По думите му наполовина ще намалеят регистрираните по ДДС фирми, ако се приеме да имат минимум 100 хил.-150 хил. лв. оборот годишно.
От НАП са направили предложение към парламентарната комисия по бюджет и финанси сегашният минимум от 50 хил. лв. оборот, необходим на фирмите за задължителна регистрация по ДДС, да бъде увеличен до 100 хил. или дори до 150 хил. лв., потвърдиха от агенцията пред „Класа“.
Законодателната мярка може да се разгледа и приеме от Народното събрание едва след разрешение от Европейската комисия, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров.
Според БСК сега активните фирми в страната са около 320 хил., а по данни на данъчните регистрирани по ДДС са около 200 хил. компании.
БСК са направили и друго предложение към приходното ведомство - да аутсорсват проверките при възстановяване на ДДС. Така в данъчния контрол ще могат да участват експерт- счетоводители и други органи, които ще помагат на администрацията да се справи с по-голям обем фирми и да не забавя връщането на ДДС.
И от НАП смятат, че като се намали обемът на фирмите, контролът ще стане по-осезаем. Според данъчните експерти сегашният минимален праг от 25 хил. евро, или 50 хил. лв., е твърде нисък и задръства системата с много малки играчи. По-високият праг означава по-малко дружества в системата, които да се изкушават от злоупотреби и точене на държавната хазна, а и почти навсякъде в Европа минималният праг за регистрация е по-висок, отколкото у нас, допълни Бъчваров. Ако компаниите са два пъти по-малко, това значително ще улесни контрола. Сега се наблюдават към 200 хил.-220 хил. фирми, които правят над 40 млн. транзакции средно месечно, коментира той.
Доброволната регистрация също ще се запази, тъй като правото на фирмите с малък оборот и на физическите лица да се регистрират е гарантирано от европейските директиви. Но според БСК трябва да се направи преценка колко от фирмите ще поискат по желание да останат регистрирани по ДДС и ако са всички, които са регистрирани и сега, въвеждането на мярката ще остане без ефект.
Ще припомним, че от началото на 2003 г. прагът за задължителната регистрация беше намален от 75 хил. лв. на 50 хил. лв. от кабинета “Сакскобургготски” с мотива, че така дребните производители ще могат да ползват данъчен кредит от бюджета. А в началото на тази година пък за втори път беше отменена задължителната регистрация на търговците с цигари, която действа около година. Това депутатите мотивираха с възможните фалити на хиляди дребни търговци.
Друга идея на данъчните е за т.нар. обратно начисляване на ДДС и се изразява в това фирмите да плащат на доставчика си само цената без ДДС за дадена стока. Косвеният данък фирмите ще трябва да внасят сами в хазната или да го приспадат, когато имат да си възстановяват данъчен кредит от държавата. Предвижда се този режим да се прилага в строителния и аграрния сектор, както и в сектора на горивата или при рекламните и консултантски услуги. По данни на НАП сега близо 34% от всички измами стават в строителния бранш, 10% в производството и търговията със земеделски продукти, 8% в сектора на некласифицираните услуги и 4,5% в бизнеса с рекламни услуги.