Кризата форсира най-голямото сливане на румънския банков пазар - това на Алфа банк и Банкпост, пише днес румънският финансов вестник "Зиарул финанчиар", цитиран от БТА. Бъдещата банка ще заеме трето място на румънския пазар и ще бъде контролирана от група, в която основен акционер ще бъде холдинг от богатото емирство Катар - Парамаунт Сървисиз (Paramount Services), собственик на 17 процента от Алфа-Юробанк в Гърция, посочва вестникът.
Изданието отбелязва, че Банкпост е една от първите банки, които бяха създадени в Румъния след 1989 г., а сега ще изчезне като марка, след като банката-майка в Гърция Юробанк ще бъде абсорбирана от Алфа банк в резултат на "приятелско" сливане. Банкпост попадна под контрола на И Еф Джи Юробанк през 2003 г. и оттогава има колеблива траектория на развитие. В момента е деветата банка в Румъния в класацията по активи, а Алфа банк е на осмо място, посочва "Зиарул финанчиар". Вестникът припомня, че Алфа банк е бившата Банка Букурещ, която бе създадена в средата на 90-те години. Новата банка ще се нареди на трето място на румънския пазар, с над 9 процента присъствие, кредитно портфолио от 7 млрд. евро и над 450 клона.
Румънската Национална банка приветства радушно сливането, имайки предвид факта, че се формира една силна банка, пише още "Зиарул финанчиар". Дору Лионъкеску от инвестиционна къща Кепитъл партнърс, който е бивш вицепрезидент на Банкпост, пък предупреди, че през следващите пет-шест месеца двете банки ще замразят всеки по-мащабен проект и че това ще се отрази на румънската икономика. "Зиарул финанчиар" пише, че още от месец юни в Банкпост е започнал нов процес на преструктуриране на персонала с цел намаляване на разходите. Според източници от пазара, става дума за освобождаване от работа на до 700 служители, а самото преструктуриране ще бъде завършено до края на годината. Първата вълна съкращения на персонал вече отмина, но въпреки това Банкпост има повече служители от Алфа банк.
Сливането на двете банки може да доведе до нови съкращения, посочва изданието. Възможно е също така да бъдат закрити до 100 банкови клона, като се има предвид факта, че най-вече в Букурещ и двете банки имат много представителства, някои дори едно до друго, отбелязва "Зиарул финанчиар". Сливането между Банкпост и Алфа банк ще представлява загуба на една от най-старите и най-ценни марки на местния банков пазар, но в резултат ще се появи една по-силна банка, коментира вестникът. Изданието отбелязва, че стратегическата цел на гърците, когато поеха Банкпост през 2003 г., бе именно да класират банката на трето място на пазара, но те не намериха стратегията и мениджърските умения да постигнат тази цел. Новата банка ще има по-солиден капитал и ще може да поддържа по-добре кредитното портфолио, което бе сериозно засегнато от кризата, особено при недвижимите имоти.
За Румънската национална банка сливането означава една грижа по-малко, тъй като през последните три години бе принудена да следи внимателно двете банки и да иска от гръцките акционери няколко увеличения на капитала. Освен това останалите търговски банки ще имат на междубанковия пазар един по-солиден партньор, с който да търгуват, отбелязва румънското издание.