Курсът на еврото  по време на вчерашната и днешна търговия бе доста динамичен, след слуховете, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.
Днес сутринта общата европейска валута успя да възстанови част от загубените си позиции. Това стана веднага след като водещите рейтингови агенции потвърдиха най-висок рейтинг за Германия.
Силен спад отчете водещият индекс на фондовата борса във Франкфурт днес по обяд , като индексът DAX изгуби 1,79 процента от стойността си.
Отдръпването на инвеститорите от акциите на германските банки и компании беше предизвикано през последния час от съобщението на влиятелната франкфуртска кореспондентка на американската телевизия Си Ен Би Си Силвия Уадхуа, че деловите среди не изключват възможно поражение на правителството в Берлин в Бундестага при гласуването на формулата за финансовата помощ за Гърция. В такъв случай, според кореспондентката, канцлерката Ангела Меркел "може да си отиде от поста още през септември".
Оператори на финансовите пазари в ЕС отбелязват, че продължават да наблюдават засилено напрежение при търговията, свързано с намаляването на обема на междубанковите кредити и увеличаването на лихвите по тях. "Европейските банки сега с голямо нежелание си отпускат взаимно краткосрочни кредити, опасявайки се от възможен дефолт на страни от еврозоната по своите облигации, което може да доведе до ръба на срива много банки в ЕС", отбелязва британски експерт, цитиран от БТА.
В статия отпреди две седмици британското списание "Икономист" също коментира нарастващото напрежение между партньорите в управлващата коалиция в Германия преди решаващото гласуване за спасителните фондове. В допълнение те имат различия и по икономическата политика -  християндемократите настояват за високи данъци и фискална дисциплина, докато сводобните демократи са за намаляване на данъците. Списанието цитира и мнения на представители на германския бизнес, които се съмняват дали Меркел ще изведе страната от евро-кризата.

Актуализиран в 13 часа