Поскъпващият швейцарски франк е заплаха за източноевропейските икономики, тъй като домакинствата не могат да изплащат вече поскъпналите заеми, които са взели в тази валута когато времената бяха по-добри, предаде "Фокус", цитирайки ДПА.
Източноевропейците бързаха да вземат заеми в швейцарски франкове и други чужди валути през 2004-2005 г., докато лихвите бяха много по-ниски от тези в собствената им валута, а сега всичко това се промени. Швейцарският франк винаги е носил сигурност в несигурни времена, така че тези заеми изглеждат по-сигурни, но с падането на финансовите пазари през последните седмици, швейцарската валута се оскъпи и това доведе до огромен скок на изплащанията на заемите в Източна Европа. „Това се отрази неблагоприятно на икономиката, защото покачи вноските и намали приходите”, коментира Адам Кецег, анализатор на банка Райфайзен в Букурещ.
В Полша около половината от заемите на домакинствата са в швейцарски франкове – 135 млрд. злоти (32.2 млрд. евро), по данни на полската служба за финансов надзор. В Хърватия заемите в швейцарски франкове са 16% от всички заеми, което е 42 млрд. куни или 5.6 млрд. евро.
У нас 99% от ипотечните и потребителски кредити са в евро и левове. Почти няма кредит в швейцарски франкове. Преди години една единствена банка предлагаше подобни кредити при много ниски лихви, но продукта се оказа неатрактивен за нашия пазар. Тогава дори шефът на БНБ Иван Искров реагира остро на този продукт, напомняйки за валутния курс.