Един от шефовете на голямата френска банка Societe Generale - О'Хаган, днес каза, че ЕЦБ и влизащите в нея национални банки на Еврозоната за закупили за повече от 5 млрд.евро дългови книжа на Италия и Испания при днешната намеса на европейския вторичен дългов пазар. Според него, в същото време не е имало подновени покупки на дългови книжа на Гърция, Ирландия и Португалия.
По мнението на О'Хаган, днешните покупки от ЕЦБ и другите централни банки са били за около 4 млрд.евро в дългови книжа на Италия (от общо търгувани италиански дългови книжа на откритите дългови пазари за 1.143 трлн.евро) и покупки за около 1.5 млрд.евро на испански дългови облигации (от общо търгуваните на дълговите пазари испански дългови книжа в размер на 466 млрд.евро). Според О"Хаган от Societe Generale, ЕЦБ и Европейската система на централните банки ще е необходимо да продължи с тези покупки на испански и италиански дългови книжа за "месеци" напред за да има някакъв ефект от тези интервенции.
Интервенцията доведе до рязък спад на доходността на 10г. италиански дългови книжа към 5.35% спрямо 6.10% нивото на затваряне на търговията в петък и спад на лихвата на 10г. испански книжа до 5.25% спрямо 6.05% в края на петъчната търговия.
В същото време Германия пласира днес краткосрочни облигации на стойност 3,87 милиарда евро при много ниски лихви, предаде ИТАР-ТАСС. Търсенето на шестмесечните облигации е превишило предлагането два пъти. Доходността на тези ценни книжа се е понижила до 0,695 процента спрямо 1,193 процента при предишния подобен търг. Днешниият резултат потвърждава, че облигациите на германското правителство са най-стабилните държавни дългови книжа в еврозоната и се търсят много, отбелязва ИТАР-ТАСС.