Това каза проф. Димитър Назърски от Българската асоциация за изолации в строителството, преподавател в Университета за архитектура, строителство и геодезия. „Процесът по саниране на сградите не беше регулиран и се извършваше хаотично.
Обследвал съм доста сгради от гледна точка на енергийна ефективност, санирани чрез алпинисти. Може би, не повече от 5-10 % от направено като саниране е в рамките на нормативните изисквания на действащата в момента наредба 7 за енергийна ефективност. Всичко останало не отговаря на тези изисквания, от една страна, и от друга, не води до такива икономии, в които се прицелва тази амбициозна бъдещата програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, посочи той.
Според проф. Димитър Назърски новата схема на регионалното министерство за саниране на многофамилните сгради, която бе представена през седмицата, ще въведе ред в практиките. По думите му процесът за саниране трябва да „стъпи на здрава основа” – да се прави енергийното и конструктивно обследване на сградата. „Все пак не може да се говори за енергийно саниране, преди да се види какво е състоянието на конструкцията на сградата. Това е горе-долу да си мия и лъскам автомобила отвън, а да не отварям капака му, за да видя какво има отдолу”, обясни проф. Назърски.
По думите му едва при наличието на конструктивна и енергийна оценка на сградата, на енергиен одит, може да се направи проект за саниране и обновяване на сградата във всички части. „Като се започне с усилване на конструкцията, да се направи подмяна на ВиК инсталацията, на отоплителната и климатичната инсталация, ако има такива. И по този начин трябва да се постигне едно обновяване, като акцентът е върху повишаване на енергийната ефективност. Ако няма проект, процесът по санирането е неконтролируем и от там вече е ясно и качеството. Имаме диагнозата на болния– това е енергийният одит, след това имаме разработване на проект за изпълнение на дейностите и накрая вече е оценка на изпълненото на базата на разходите на енергия за сградата в периода след саниране на сградата”, заяви още преподавателят.