Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) съобщи, че ще обяви Гърция в частична неплатежоспособност по държавните облигации на страната в резултат на новия план на еврозоната за спасяване на Атина, според който банките ще трябва да поемат част от тежестта на помощта, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Според плана на еврозоната банките ще бъдат помолени да участват с милиарди в помощта за Гърция, като се удължи падежът на дълга, заменят се облигации или се извърши обратно изкупуване на по-ниска цена, отбеляза Асошиейтед прес.
Както и се очакваше, Фич посочи днес, че тъй като планът означава загуба за тези банки, агенцията ще намали гръцкия рейтинг до "ограничен рейтинг". Този рейтинг обаче може да бъде повишен, веднага щом Гърция издаде нови облигации на банките. Тези нови облигации ще бъдат гарантирани от правителствата на еврозоната.
Фич отбелязва, че постигнатото снощи споразумение е важно и положително за страните от еврозоната, за да се ограничи дълговата криза, отбелязва АФП.
По рано днес френският министър на икономика Франсоа Бароен заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да изпълнява "централната си роля", която е да отпуска заеми, дори ако рейтинговите агенции обявят Гърция в частична неплатежоспособност след споразумението, което постигнаха снощи лидерите на еврозоната, предаде Франс прес.
"Работа на рейтинговите агенции е да обявят Гърция в частична неплатежоспособност, каза Бароен по радио Ер Те Ел. Те ще правят каквото искат". Бароен побърза да добави, че "макар рейтинговите агенции да вземат такова решение, ЕЦБ ще продължи да изпълнява основната си роля.
Френският икономически министър заяви, че частните кредитори (банки, застрахователи, пенсионни, инвестиционни и спекулативни фондове...) няма да бъдат призовани да спасяват други страни от еврозоната както стана с Гърция.
Новият план за европейска помощ за Гърция се оценява на близо 160 милиарда евро, но въпреки това той крие опасност да доведе до изпадане в неплатежоспособност на страната. Това споразумение предвижда участието на частния сектор, който държи 150 милиарда евро от гръцкия дълг, да бъде 135 милиарда евро до 2020 година.