ТТова е един от вариантите, върху които работи финансовото министерство, съобщава "Труд", като се позовава на свои източници.
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков бил на мнение, че дори да се осигурят пари за повишението, то ще стане по-късно, а не от 1 юли.
В интервю за БНТ днес вицепремиерът потвърди поетапното увеличение. Той заяви, че правителството има четири варианта за повишаване на пенсиите. Министърът посочи още, че при вдовишките пенсии ще има поетапно увеличение, като крайната цел е вдовците и вдовиците да получават 40% от пенсията на починалия си съпруг/съпруга, при 20 на сто сега. Увеличението на вдовишките пенсии е първият вариант, който се обсъжда и той не съдържал елемент на дискриминация, заяви Дянков.
Останалите три  варианта също са фокусирани  върху социално слабите пенсионери в рамките на тази година, докато останалите пенсионери ще чакат увеличение на следващите етапи. 
Минималната работна заплата ще бъде увеличена наведнъж, каза той.
Бюджетът не може да си позволи пари дори само за най-ниските пенсии, допълва темата "Сега". За целта ще трябват към 132 млн. лв. до края на годината.
Всички експерти обаче са категорични, че не може да се вдигат само най-ниските пенсии, тъй като така печелят хората с най-малък принос в осигурителната система, а се наказват тези, които са внасяли повече. Затова правителството смята да се договори със социалните партньори увеличението да стане поетапно.
Пред БНТ Дянков коментира и идеята вдигането на пенсии да стане за сметка на постъпленията от приватизацията, като уточни, че тези пари отиват в Сребърния фонд, откъдето се плащат пенсии след 2018 г. Той каза, че 4-5 фирми ще бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда проблема не тази, а следващата седмица, тъй като все още не са готови разчетите за индексирането на пенсиите.
По първоначални планове увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. трябва да влезе в сила от 1 юли. От същата дата трябва да се увеличат двойно и вдовишките пенсии, както и минималните. Но в събота Дянков, а след това и премиерът Бойко Борисов поставиха увеличението от 1 юли под съмнение.