УниКредит беше отличена като най-добра банка-поддепозитар за 2011 в Централна и Източна Европа в осмата годишна класация на международното списание Global Finance, съобщиха от банковата институция.
Поддепозитарните услуги се използват от глобалните банки-депозитари в местните пазари, които те покриват за международните инвеститори. Депозитарните услуги, от своя страна, са услуги, свързани с портфейлите ценни книжа на местни и чуждестранни клиенти, включително сетълмент и съхранение на финансови инструменти, обслужване на корпоративни събития (участие в общи събрания, увеличение на капитал, търгови предложения и др.), събиране на доходи (дивиденти, лихви, главници), изпълнение на процедури по избягване на двойно данъчно облагане, изчисляване на нетна стойност на активите, отчетност и контролни функции.
Класацията може да бъде видяна на сайта на списанието www.gfmag.com и предстои да бъде публикувана в изданието за юли/август на Global Finance.
Редакторите и репортерите на Global Finance, с помощта на експерти, са избрали печелившите измежду институциите, които предоставят сигурни и висококачествени попечителски услуги на местните пазари за глобалните банки-попечители. Критериите за класацията включват оценката за отношенията с клиенти, качеството на услугите, конкурентни ценови условия, безпроблемна обработка на нестандартни инструкции, технологични платформи, операции след сетълмент на сделките, планове за действие при извънредни ситуации и познание на местната нормативна база и практика.
„Поддепозитарите играят ключова роля при съхранението на клиентските активи,” каза Джоузеф Джарапуто, издател на Global Finance. „Ние идентифицирахме банките, които най-добре вършат своята работа по обслужване на клиентските активи и защитата им на пазарите в целия свят.”
Церемонията по награждаване на водещите институции в класацията ще бъде проведена през септември 2011 във Вашингтон.