Ако има някой виновен, той вече си понесе вината и случаят вече е приключен в четвъртък. Това обяви Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма, цитиран от Дарик по повод скандала с отстранения от длъжност изпълнителен директор на НЕК Красимир Първанов.   Той отказа да отговори дали вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е казал на Първанов да подпише споразумението с „Атомстройекспорт” за АЕЦ „Белене” с оправданието, че „това, на което не съм свидетел е най-добре да получите информация от самите участници”.

Според министъра, известна компания като HSBC няма да вземе решение в ущърб на българската държава, въпреки изгодното предложение от 0.95% от цената на евентуална бъдеща сделка. Трайков обяви, че няма битка на американски и руски интереси при АЕЦ "Белене", защото американската компания има твърд 15-годишен договор за изкупуване на тока от ТЕЦ "Марица изток" 1. Той дори потвърди, че държавата мисли като заместващи мощности на АЕЦ "Белене" инвестиции в нови мощности в държавната ТЕЦ "Марица изток" 2.

Миналата седмица страната бе разтърсена от скандал, свързан с разногласия между Трайчо Трайков и Симеон Дянков за парафирането от шефа на НЕК Красимир Първанов на допълнение 12 към основното споразумение за проекта „Белене”, според което страната ни трябва да реши за атомната централа до два месеца. Трайков дори заяви, че е уволнил Първанов, тъй като е превишил правомощията си и не го е уведомил, че подписва допълнението, а е имал изрична забрана да го прави. От своя страна шефът на НЕК увери, че не е уволнен, защото това зависи от решение на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и няма намерение да подава оставка, както и че е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков. Скандалът стана повод премиерът Борисов да отправи последно предупреждение към енергийния министър.

Миналата неделя Бойко Борисов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков показаха единомислие в позициите си за АЕЦ „Белене”. Тази седмица бе подписан договор с консултанта за проекта - британската банка HSBC. В четвъртък вечерта след съвещание на Съвета на директорите на БЕХ Красимир Първанов беше освободен от поста. Засега изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов - настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите. Зам.-министър Марий Косев поема овакантеното място в СД на НЕК.