Федералният резерв на САЩ планира как да сложи край на годините на ултралибералната монетарна политика пред възстановяването на страната и страховете от задаваща се инфлация, сочи протокол от последното заседание, посветено на обсъждане на политиката на институцията, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
На фона на загриженост, че продължаващите размирици в държави, производителки на петрол може да доведат до стабилна инфлация, документът от мартенската среща на резерва сочи, че членовете му са обсъждали прекратяване на продължителни политики, сред които и ултраниските лихви.
Фед ги задържа близо до 0 от декември 2008 г. и е изкупил над един трилион долара в активи с цел стимулиране на икономиката. Критици твърдят, че банката може да не е в състояние достатъчно бързо да се справи с ниските лихви и гигантските разходи за стимулиране ако инфлацията нараства твърде бързо. Участниците в заседанието не са постигнали съгласие по времева рамка за стъпката на фона на неясна картина за бъдещето на икономиката. Има и признаци за растящи различия по отношения на политиката от участниците в дискусиите.