Правителственият говорител Андре Симонази заяви, че мярката влиза в сила незабавно и ще важи за срок от три години.  Все още не е известно дали Кадафи има авоари в Швейцария, но правителството ще разследва тази възможност, добави Симонази, предаде БТА.
През 2008 г. между Берн и Триполи избухна скандал, след като синът на Кадафи - Анибал бе арестуван за оскърбление на прислугата в луксозен хотел в Женева. В отговор либийците заявиха, че изтеглят авоарите си от швейцарските банки и заплашиха Швейцария с джихад.
Великобритания също обяви, че ще конфискува активи на либийския лидер, възлизащи на милиарди евро, предаде Livenews. Британското финансово министерство е създало екип, който да издири активите на Кадафи, включващи банкови сметки, търговски обекти и жилищни имоти за 10 млн. паунда в Лондон.
"Първият ни приоритет е да изведем британските граждани от Либия. След това сме готови да се заемем с активите на Кадафи, работата вече е в ход", заявил е правителствен източник.  Либийският лидер разполага с около 20 млрд. лири в активи, предимно в Лондон. Те щели да бъдат замразени "до дни".
Либия държи милиарди долари в сметки в американски банки, твърди американски дипломат в грама до държавния департамент на САЩ, публикувана от "Уикилийкс", предаде Франс прес.
Грамата е била изпратена през януари миналата година от посолството на САЩ в Триполи.  Общата сума на държавния либийски фонд за инвестиции в чужбина възлизала на 32 млрд. долара. Много американски банки държали депозитни сметки, във всяка от които имало между 200 и 500 млн. долара.
Информацията за сметките била предоставена от директора на Либийската агенция за инвестиции Мохамад Лаяс, който отговарял пряко са инвестиционния фонд. Засега решение за замразяване на либийските сметки в САЩ няма, но такива санкции бяха наложени срещу Иран, Беларус и Зимбабве.
"Ние разполагаме с богат набор от инструменти", заяви вчера говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Кроули, който изтъкна, че въвеждането на финансови санкции срещу Триполи е елемент от възможната реакция на Вашингтон.
Светът подготвя незабавни мерки срещу Кадафи