Говорителят на гръцкото правителство критикува остро инспекторите на Международния валутен фонд и Европейския съюз, които наблюдават усилията на страната да реформира икономиката си, като част от изискванията на споразумението за заем, предаде Асошиейтед прес.
Правителството на премиера Георгиос Папандреу намали разходите и оряза пенсиите и заплатите в държавния сектор в рамките на серия от мерки за икономии, които са необходими, за да получи заема от 110 милиарда евро, договорен през май миналата година.
В необикновено остро прессъобщение, публикувано днес, Георгиос Петалотис обвини инспекторите, че се намесват във вътрешните работи на Гърция и заяви, че поведението им по време на пресконференция вчера е било неприемливо. Представители на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка участваха в пресконференция в края на редовното си посещение, което се прави на всеки три месеца, за оценка на реформите в Гърция. Те заявиха, че Гърция трябва да спечели 50 милиарда евро от приватизацията на държавни активи до 2015 г. и да ускори структурните реформи през следващите няколко месеца, за да стабилизира финансите си.
В съобщението Петалотис заяви: "Ние имаме нужди, но имаме и граници, и не договаряме границите на нашето достойнство с никого", и добави: "Получаваме заповеди само от гръцкия народ". Макар инспекторите да одобриха нов 15-милиарден транш помощ за Гърция, те предупредиха Атина, че трябва да направи повече, изтъквайки, че са необходими по-бързи структурни реформи в данъчната администрация и здравеопазването.
Това е първият случай, в който гръцкото правителство публично критикува МВФ и ЕС, които спасиха страната от банкрут, но на цена, която много гърци смятат за твърде висока.