Парламентът реши председателят на общинския съвет и общинските съветници да не получават възнаграждение, ако не са приели в срок бюджета на общината. Това стана при гласуване на второ четене на промени в Закона за общинските бюджети.
Депутатите гласуваха срокът за приемане на общинския бюджет от общинския съвет /ОбС/ да е до 45 дни от обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.
Определен беше и срок от 30 дни от обнародването на Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, в който кметът е задължен да внесе проект за общински бюджет. Ако той го просрочи, също няма да получава възнаграждение до внасянето на проекта в ОбС. Когато кметът е внесъл проектобюджета извън предвидения срок, общинските съветници трябва да приемат общинския бюджет до 15 работни дни от внасянето му в ОбС. Ако не бъде приет в този срок, възнагражденията на председателя и на общинските съветници също се спира до приемането на бюджета.
Дължимото за периода възнаграждение се изплаща, след като общинският съвет и кметът изпълнят задълженията си.
Промяната е свързана с гласуван текст от Закона за държавния бюджет за 2011 г., който урежда спирането на възнагражденията на общинските съветници за забавяне на приемането на общинския бюджет.