УниКредит Булбанк е първата банка у нас, която получи разрешение да ползва Вътрешно-рейтингов подход (Internal Rating Based Approach) по Базел II за изчисляване на капиталовите изисквания за кредитен риск. Обхватът на приложението включва експозиции към банкови институции и корпоративни клиенти. Одобрението беше издадено от Централната банка на Италия, тъй като УниКредит Булбанк е част от регистрираната в Италия европейска банкова група УниКредит.
Разрешението за ползване на Вътрешно-рейтингов подход, дадено за първи път на българска банка, потвърждава позицията на УниКредит Булбанк не само като пазарен лидер в България, но и като банка с най-добри практики в управлението на риска. „Това е международно признание за способността на банката да използва ефективно вътрешни модели при оценката на капиталовите изисквания и е резултат от обстойна проверка на банката от Италианската централна банка и от БНБ”, обясни Александър Кръстев, член на Управителния съвет и главен риск директор на УниКредит Булбанк.
За разлика от Стандартизирания подход (Standardised Approach), който понастоящем се прилага от банките в България, Вътрешно-рейтинговият подход дава висока ефективност на целия процес по управление на кредитния риск и е по-гъвкав.