Българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой. Това сочат данни от представения доклад за дейността в България на европейска организация за търговия с дебитни и кредитни карти. Броят на транзакциите у нас, направени на мястото на покупката с карти Visa през 2010 г., сe е увеличил с 45 процента спрямо 2009 г., отчетоха от Visa Европа.
Общо 2,3 процента от индивидуалния потребителски разход у нас през миналата година е направен с карта Visa и възлиза на 535 милиона евро. Според данните на компанията изхарчените средства с кредитни и дебитни карти в Европа се увеличават до 1 на всеки 8 евро. За 12 месеца са изхарчени 1 трилион евро с карти Visa в Европа.
Увеличението на броя на плащанията на мястото на покупката и намаляването на средната стойност на транзакциите с 15,3 процента показват, че българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой, дори когато става въпрос за дребни покупки, коментира Никос Кабанопулос, вицепрезидент и директор за Гърция, Кипър и България на Visa Европа.
С 25,3 процента пък се е увеличил средният брой транзакции, извършени на една карта. От компанията обясняват това с постигнато качество на услугата, както и все по-големият брой търговци, които приемат картови разплащания в страната.
Дебитните карти са предпочитаният метод за разплащане, както в България, която е традиционно дебитен пазар, така и в цяла Европа, посочват от компанията. Повече от 83 на сто от всички изхарчени средства в страната са направени с дебитните карти на компанията. За Visa това е ръст от 7,58 процента на годишна база и увеличение с 26,7 процента при броя на транзакциите с дебитни карти.
Ситуацията в цяла Европа е сходна, като повече от 70 на сто от изхарчените средства с карти Visa са направени с дебитни карти, което е ръст от 20 процента на годишна база за сумата изхарчени средства и 19 процента при броя на транзакциите, отчитат от компанията.
Дебитните карти Visa са се увеличили с над 12 процента както в страната, така и в Европа. България е една от четирите страни, в които вече втора година се издава най-сигурната дебитна карта, отговаряща на изискванията на SEPA - V PAY, подчертават от Visa Европа. Броят на този вид карта е нараснал с 247 процента през 2010 г. спрямо 2009 г. в България, а общият брой V PAY карти, издадени в Европа, надвишава 14 милиона.
Марк Антипов, управляващ директор "Развиващи се пазари" във Visa Европа отбеляза, че компанията е инвестирала половин милиард евро в изграждането на междубанкова система за обработка на транзакциите в Европа и половин милиард - за разработването на иновативни технологии като чип и PIN, безконтактни и мобилни разплащания, както и решения за електронна търговия. По думите му чип и PIN технологията е допринесла значително за продължаващия спад на измамите в Европа през 2010 г. По данни на компанията съотношението на измами спрямо продажби е спаднало с 14 процента и е намаляло до 0,049 процента. Най-малко измами има в страните, където банките членове издават предимно карти с чип и PIN, каквато е дебитната карта V PAY.
Няма нито една регистрирана измамна транзакция с такава карта до момента, отчетоха от компанията. Измамите при електронната търговия също регистрират спад поради въвеждането на услугата Verified by Visa от издателите на карти и търговците. Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа става независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа.