Това заявява изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин в интервю за Дарик. Въпреки че лихвите по депозитите вероятно ще продължат да спадат и напук на опасенията, че много хора ще посегнат към спестяванията си, за да покрият текущите си нужди, той предрича запазване на тенденцията за спестовност у българите. Вчера в месечния обзор на Райфайзенбанк също бе акцентирано да повишената склонност към спестявания у нас.
Спадът на лихвите за депозитите ще доведе и до намаляване на цената на кредитите, смята Ягодин, който очаква и раздвижване на кредитирането - не само при жилищните заеми. Банкерът очаква оживление в оборотното фирмено кредитиране, експортното кредитиране и сегментът на кредитните карти, който остана недоразвит преди кризата.
Като председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса Ягодин обяви, че чуждите инвеститори ще „седнат на масата”, ако им сервират апетитни дялове от държавните дружества.
"Една голяма част от добре работещите компании, листвани на борсата, в момента - по мое мнение поне, са подценени, т.е. добрите перспективи в тяхната работа все още не са отчетени в техните цени", казва той.